Agapornis Canus

canus

Naam
Nederlands: Grijskopagapornis
Engels: Madagascar Lovebird
Wetenschappelijk: Agapornis Canus Canus

Maten en gewichten
Lengte: 14 cm
Vleugellengte: /
Staart: /
Gewicht:  /
Ringmaat: 4.0 mm

Leeftijd
10 - 20 jaar

CITES status
CITES II

Ontdekker
De Canus werd in 1788 ontdekt door Gmelin.

Soortbeschrijving
De Canus man heeft zijn typische parelgrijze kop, nek en borst. Verder is hij overwegend groen. Los van de specifieke kleurverschillen bezitten alle mannen van deze groep zwarte ondervleugeldekveren.

Van de Canus is er een ondersoort bekend nl. de Agapornis canus ablectanea. Bij de Agapornis canus ablectanea zijn bij de man de kop, nek en borst dieper grijs gekleurd met een violetachtig tintje. De algemene lichaamkleur is meer donkergroenachtig. De pop is net als de man iets donkerder gekleurd.

Geslachtsonderscheid
De Agapornis Canus is één van de seksueel dimorfismische groep, dat wil zeggen dat je bij deze vogels wel uiterlijk verschil ziet tussen man en pop.
De pop is bijna volledig grasgroen. De ondervleugeldekveren zijn bij de pop groen.

Verspreiding
De Cana leeft in het wild in de kuststreken van Malagasië (vroeger Madagaskar). Ze zijn daar te vinden in de open loofbossen op de hellingen langs de kust. Hoewel ze in groepen leven zijn het geen koloniebroeders, want in het kweekseizoen zonderen de koppeltjes zich meestal af.

Eetgewoontes in de natuur
De Agapornis Cana voed zich in het wild uitsluitend met graszaden.

Kweek
De manier van nestmateriaal verzamelen is, net als bij de Roseicollis, uniek. De pop steekt namelijk reepjes schors of takjes tussen de bevedering van haar lichaam die ze vervolgens naar het nest brengt.

Bijzonderheden
/

Prijsaanduiding
120 Euro

Copyright Š 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.