Agapornis Lilianae

lili

Naam
Nederlands: Nyasa Agapornis
Engels: Lilian's Lovebird
Wetenschappelijk: Agapornis Lilianae

Maten en gewichten
Lengte: 12,5 cm
Vleugellengte: /
Staart: /
Gewicht: 40 - 45 gram
Ringmaat: 4.0 mm

Leeftijd
10 - 20 jaar

CITES status
CITES II

Ontdekker
De Agapornis Lilianae werd in 1894 ontdekt door Shelley die ze noemde naar Lilian Slater, de zus van W.L. Slater, een bekend ornitholoog.

Soortbeschrijving
Het voorhoofd en het masker zijn oranjerood overgaand in donkerzalmroze en vervolgens in bronskleurig op de boven borst. Het masker gaat op het achterhoofd over in olijfgeel, verder in groen. De algemene lichaamskleur is groen. De mantel en het vleugeldek zijn donkergroen. Het vleugeldek doet enigszins gehamerd aan. In de vleugelbocht is de kleur een nuance lichter. De grote vleugelpennen zijn blauwzwart. Boven- en onderstaartdekveren geelachtig groen. De grote staartpennen tonen een geel-oranjerood-zwarte dwarstekening; de staarttippen zijn groen. De snavel koraalrood overgaand naar de basis in hoornkleurig met aan de basis een witte snavelriem. De ogen zijn lichtbruin met meestal een lichte iris en rond de ogen een witte oogring van washuid. De poten zijn grijs en de nagels donkergrijs. De Lilianae heeft een fiere houding die veel fijner is dan de Personata of Fischeri.

Verspreiding
In het wild leeft de Agapornis Lilianae in Zuid-Tanzania, Noord-Zimbabwe en Oost-Zambia. Ze leven daar in de nabijheid van de rivieren, want de Lilianae houdt ervan om meerdere malen per dag te baden.

Eetgewoontes in de natuur
De Agapornis Lilianae voed zich in het wild hoofdzakelijk met graszaden en vruchten.

Kweek
De pop vervoert het nestmateriaal in haar snavel. Van het nestmateriaal wordt in de nestholte een komvormig nest met een nauwe toegangsopening gebouwd. Als nestmateriaal kunnen verse (wilgen)takken gegeven worden. Maar de Agapornis Lilianae verkiest stro boven wilgentakken.

Bijzonderheden
/

Prijsaanduiding
250 Euro

Copyright © 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.