Agapornis Nigrigenis

nigrigenus

Naam
Nederlands: Zwartwangagapornis
Engels: Black-cheeked Lovebird
Wetenschappelijk: Agapornis Nigrigenis

Maten en gewichten
Lengte: 13,5 cm
Vleugellengte: /
Staart: /
Gewicht: 40 - 50 gr
Ringmaat: 4.0 mm

Leeftijd
10 - 20 jaar

CITES status
CITES II

Ontdekker
In 1904 werd de Agapornis Nigrigenis ontdekt door Dr. Kirkman aan de Muguazirivier in Zambia.

Soortbeschrijving
De Agapornis Nigrigenis behoort, met zijn 13.5 cm, tot één van de kleinste soorten onder de Agapornissen. Het voorhoofd en de bovenkop zijn roestbruin van kleur, geleidelijk overgaand in donkerbruin. De kin, de keel en de wangen zijn zwart. Het achterhoofd is olijfgroen. De mantel, vleugeldek en stuit zijn dof donkergroen. De algehele lichaamskleur is geelachtig groen. Op de bovenborst vinden we een opvallende oranje, zalmroze borstvlek. De snavel is dieprood van kleur met aan de basis een witte snavelriem. De ogen zijn bruin en omgeven met een witte ring van washuid. De poten en nagels zijn respectievelijk grijs en donkergrijs.

Verspreiding
Het leefgebied van de Agapornis Nigrigenis is Zuidwest Zambia. Het woongebied van de Nigrigenis is relatief klein, het omvat niet meer dan zo'n 2500 km2. Dit gebied bestaat uit met loofhout begroeide dalen tussen de Zambesirivier in het zuiden en de Kafue rivier in het noorden. De wouden langs de oever van deze rivier zijn slechts enkele meters breed en gaan over in droog grasland met hier en daar wat boomgroepen. De vogels leven hier in kolonieverband. Net als de Agapornis Lilianae houden ze van water. In hun leefgebied trekken ze dan ook meerdere malen per dag naar het water om daar een bad te nemen.

Eetgewoontes in de natuur
In het wild voed de Agapornis Nigrigenis zich in hoofdzaak met allerlei zaden, vruchten, bessen en bladknoppen.

Kweek
Over het broedgedrag van deze vogels in het wild is erg weinig bekend. De wouden rondom de rivier gebruiken ze om te nestelen in boomholten.

Bijzonderheden
Tot op heden is er één of zijn er mogelijk twee mutaties bij de Agapornis Nigrigenis ontstaan. Dit zijn namelijk de ‘bleek' mutatie en de overgoten mutatie. De overgoten Nigrigenis is vuilgeel van kleur en de ‘bleek mutatie is een flets grauwgroen gekleurde vogel. 
De Agapornis Nigrigenis is niet zo agressief als de andere Agapornissen. Toch word het afgeraden de Agapornis Nigrigenis met andere vogelsoorten samen (in één kooi) te houden.

Prijsaanduiding
45 - 50 Euro

Copyright © 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.