Agapornis Roseicollis

Roseicollis2

Naam
Nederlands: Perzikkop Agapornis
Engels: Peach-faced Lovebird
Wetenschappelijk: Agapornis Roseicollis Roseicollis

Maten en gewichten
Lengte: 15 cm
Vleugellengte: /
Staart: /
Gewicht: 40 - 60 gram
Ringmaat: 4.5 mm

Leeftijd
10 - 20  jaar

CITES status
CITES II

Ontdekker
De Roseicollis werd in 1793 al ontdekt. Eerst dacht men dat het een ondersoort van de Pullaria was, maar in 1817 werden ze als een aparte soort erkend door Vieillot.

Soortbeschrijving
De Agapornis Roseicollis is overwegend groen. Het masker is op het voorhoofd donkerrood van kleur, geleidelijk overgaand tot dieproze in de hals. De stuit is blauw. De snavel is hoornkleurig, de poten grijs en de nagels zijn donkergrijs tot zwart.

Verspreiding
De Roseicollis leeft in het wild in het zuidwesten van Afrika, in Angola tot aan de oevers van de Oranje-rivier. Daar leven ze in groepen van 20 à 30 vogels.
Ze leven voornamelijk in droge rotsachtige gebieden met bladverliezende bomen. Ze zorgen er voor dat ze steeds in de nabijheid van water blijven. Doordat ze nog wel eens op vrij grote hoogten te vinden zijn, 1500 tot 2000 meter, zijn ze vrij goed bestand tegen temperatuurswisselingen.

Eetgewoontes in de natuur
Agapornissen eten in het wild hoofdzakelijk fruit, groenten, sommige grassoorten, insecten en zaden.

Kweek
In het wild broeden Roseicollis meestal broeden in verlaten weversnesten. De Roseicollis schrikt er niet voor terug de wevers te verdrijven. In deze nesten dragen de Roseicollis geen nieuw nestmateriaal meer aan, dat doen ze wel wanneer ze gebruik maken van holtes in bomen.

De manier van nestmateriaal verzamelen is uniek voor de Roseicollis, de pop steekt namelijk reepjes schors of takjes tussen de bevedering van de stuit en de bovenstaart die ze vervolgens naar het nest brengt. In 3 tot 4 dagen wordt zo een komvormig nest gebouwd. Als nestmateriaal kunnen verse (wilgen)takken gegeven worden.

Bijzonderheden
Er bestaat 1 ondersoort, namelijk de Roseicollis Catumbella, die kleiner is dan de Agapornis Roseicollis. De kleur is iets intensiever en de snavel iets oranje.

Prijsaanduiding
15 - 25 Euro
Mutaties vanaf 30 Euro

Copyright © 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.