Agapornis Swindernianus

swin

Naam
Nederlands: Zwartkraagagapornis, Groenkopagapornis
Engels: Black-collared Lovebird
Wetenschappelijk: Agapornis Swindernianus Swindernianus

Maten en gewichten
Lengte: 13 cm
Vleugellengte: /
Staart: /
Gewicht: /
Ringmaat: 4.0 mm

Leeftijd
10 - 20 jaar

CITES status
CITES II

Ontdekker
De Swindernianus werd in 1820 ontdekt en door Kuhl genoemd naar prof. Th van Swinderen. De ondersoort Agapornis swindernianus zenkeri werd in 1895 ontdekt en kreeg de naam van zijn ontdekker G. Zenker.
De andere ondersoort Agapornis swindernianus emini kreeg in 1908 de voornaam van de Duitse ontdekkingsreiziger Emin Pascha.

Soortbeschrijving
Het voorhoofd, de bovenschedel en de achterkop zijn grasgroen. De wangen en bef zijn meer geelachtig groen. De algemene lichaamskleur is groen, iets doffer en bleker op de borst, de buik en rondom de anaalstreek. In de nek bevindt zich een karakteristieke korte zwarte band welke overgaat in een gele kraag om de gehele hals. Het vleugeldek, de mantel en de ondervleugeldekveren zijn groen. De grote vleugelpennen zijn zwart. De stuit en  de bovenstaartdekveren zijn paarsblauw. De onderstaartdekveren zijn geelachtig groen. De grote staartpennen, welke bijna geheel door de boven- en onderstaartdekveren worden bedekt, tonen gerekend vanaf de basis een rood en zwarte dwarstekening gevolgd door groene uiteinden. De ogen zijn bruin, met een heldergele iris. De snavel is antracietkleurig. De poten zijn groenachtig donkergrijs en nagels donkergrijs.

Verspreiding
Deze Agapornissen leven in de bijna ontoegankelijke wouden van Liberia, Midden Afrika.

Eetgewoontes in de natuur
De Agapornis Swindernianus voedt zich hoofdzakelijk met zaden en vijgen die alleen in hun leefgebied te vinden zijn.

Kweek
Over de kweek van de Agapornis Swindernianus is zeer weinig bekend. De eieren zijn vermoedelijk wit, maar ook het aantal van een legsel blijft een raadsel.

Bijzonderheden
Van de Agapornis Swindernianus is heel weinig bekend, dit komt door het feit dat hij nooit vervoerd werd naar onze streken.

Prijsaanduiding
/

Copyright © 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.