Huisvesting

Agapornissen zijn levendige, ondernemende vogels die graag klauteren en klimmen. Ze hebben een vrij grote kooi nodig met horizontale tralies zodat ze lekker kunnen klimmen. In de natuur vliegt de Agapornis heel wat kilometers per dag. In de kooi of binnenvolière lukt dat natuurlijk niet. Daarom zou het fijn zijn als de vogel af en toe los zou mogen vliegen (let wel op open deuren en ramen).

Houdt je de Agapornis(sen) in een kooi, dan voldoet een flinke parkietenkooi, dus hoog en met horizontale tralies. Maar voor elke kooi geldt: Hoe groter, hoe beter! De grootte van de kooi moet minimaal 60 x 70 x 100 cm zijn.

In de kooi strekt de vogel ook af en toe zijn vleugels door bijvoorbeeld heel hard op zijn stok te gaan fladderen. In een te kleine kooi zou de vogel zijn vleugels dan ook kunnen beschadigen. De kooi moet van stevige materialen gemaakt zijn zodat de Agapornis met zijn krachtige snavel de kooi niet kapot kan krijgen en kan ontsnappen.

De kooi moet op een tochtvrije plaats staan en niet in direct zonlicht of bij de verwarming in verband met te grote temperatuurverschillen. De vogel kan dan namelijk in de zogenaamde ‘huiskamerrui' blijven of ziek worden. Teflon is een schadelijke stof voor kromsnavels, de kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Wanneer men in de kamer gaat gourmetten zet dan de kooi weg.

Naast een grote kooi heeft de Agapornis natuurlijk ook stevige stokken nodig. Let er goed op dat de diameter niet te smal is (minimaal 16 mm), want anders kunnen de nagels gaan scharen. Het beste is om ook een slijtstok in de kooi te plaatsen voor het afslijten van de nagels.

Agapornissen kunnen ook heel goed in een buitenvolière overwinteren als ze maar een vorstvrij nachthok hebben. Dit omdat ze zeer gevoelig zijn voor teenbevriezingen.

Bodembedekking

Bodembedekking hoort natuurlijk ook in de kooi. Het beste kan je maïskorrels (Corbo) of houtkorrels / beukensnippers gebruiken. Deze bodembedekkers absorberen heel goed en stuiven niet. Gebruik liever geen vogelzand. Dit kan namelijk in de oogjes van de Agapornis terecht komen, met als gevolg ernstige oogontstekingen.

Copyright © 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.