Meer informatie

Tam maken

Hieronder is beschreven hoe je agapornissen het best tam kunt maken. Let wel, het gaat hier over gekortwiekte agapornissen! Voor meer informatie over kortwieken, kijk je hier

De beste manier om een agapornis tam te maken is door buiten de kooi te beginnen met het leren opstappen. Zorg ervoor dat je vogel vertrouwt raakt met je hand. Wanneer vogels begrijpen dat ze kunnen opstappen, bespaar je jezelf en de vogel een hoop ellende. Je hoeft ze dan niet onnodig vast te pakken, wat niet-tamme vogels niet waarderen.

Het leren opstappen doe je eerst buiten de kooi. Vaak gaat het sneller wanneer je met je vogel oefent in een andere ruimte als waar de kooi zich bevindt, of uit het zicht van de kooi. Een slechte manier om je vogel aan je handen te laten wennen is door je vingers voor of door de tralies houden, zo zal de agapornis sneller naar je vingers bijten omdat hij/zij zich bedreigd zal voelen.

Een paar keer per dag een paar minuutjes oefenen is genoeg. Langer oefenen heeft geen zin, want juist dan zal je agapornis sneller afgeleid zijn en het moet natuurlijk wel leuk en interessant blijven.

tammaken

Als je agapornis nog niet in de kooi kan opstappen haal je de vogel gewoon uit de kooi. Je pakt hem op, vrolijk tegen hem/haar pratend. In het begin zal het wel een jachtpartij worden vol met bijten en blazen, maar dit wordt steeds minder. Als jij er niet op ingaat, dan leert de vogel ook dat er niks bijzonders aan is.

Ondertussen praat je vrolijk tegen hem, dat je iets leuk gaat doen, dat je hem iets gaat leren, geef hem complimentjes. Hoe hard hij ook bijt, probeer daar niet op te letten. Dus zelf even op je tanden bijten. Let ook niet op schuw gedrag of pogingen om weg te rennen en/of fladderen. Er is immers niets aan de hand en hij/zij hoeft echt niet bang voor je te zijn.

Je neemt de vogel mee naar een hoek in een kamer op de grond en je gaat zelf op je knieen vóór de vogel zitten, zodat je agapornis bijna niet weg kan. En dan enthousiast aan de slag, vinger tegen zijn/haar buikje drukken en het commando 'op, of opstappen' geven. Wanneer hij/zij bijt: niet reageren en vooral niet wegtrekken! Je bent nu bezig met het leren van opstappen dus daar let je dan alleen op. Al het andere negeren en gewoon doorgaan waar je mee bezig bent. Gewoon doorgaan, en weer enthousiast praten en vooral veel complimentjes geven.

Belonen en enthousiast zijn is belangrijk bij het leren van goed gedrag, vergeet dat niet. Al is het maar iets kleins, al doet je agapornis zijn/haar pootje al een klein beetje omhoog, (poging om op te stappen ) moet je zeer enthousiast belonen.

Consequent volhouden en vaak herhalen en dan stapt je vogel zeker weten binnen een paar weken op. Wanneer je klaar bent met oefenen, pak je de vogel gewoon in je hand, vrolijk pratend, tegen hem/haar en zet je hem/haar weer terug in de kooi.

Wanneer een vogel gemakkelijk op je hand stapt, dan kun je hem in de kooi leren opstappen!

Copyright © 2008 - 2009 | Alle inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de beheerder worden gebruikt.